Загальний огляд проектів, що реалізовуються в Україні за рахунок кредитів Міжнародних Фінансових Організацій.


Враховуючи обсяг фінансування який отримує Україна від Міжнародних Фінансових Організацій (МФО), зокрема на реалізацію інфраструктурних проектів в Україні, ми вирішили підгоувати загальний огляд проектів розвитку інфраструктури, що фінансуються з рахунок коштів МФО. Інформація цікава як для громадських організацій, зокрема для тих, що здійснюють моніторинг публічних закупівель, так і для комерційного сектору, оскільки не зважаючи на високі кваліфікаційні вимоги, що обмежують самостійну участь українських підрядників в проектах, правила МФО сприяють утворенню спільних підприємств та консорціумів кількох підрядників, для спільної реалізації проектів.

Складно охопити діяльність всіх МФО в Україні, тому загальний огляд стосуватиметься лише проектів групи Світового Банку (World Bank), Європейського Банку Реконструкції та розвитку, Європейського Інвестиційного Банку.

Станом на 2017 рік Група Світового Банку (World Bank) фінансує в Україні 8 проектів на загальну суму в 2,25 млрд. дол. США . Мета вище згаданих проектів полягає в покращенні та розвитку соціально-економічного життя, тому насамперед   здійснюється в наступних галузях :
  • Дорожня (Transportation: RSDP проект за номером 149322);
  • Соціальна (Social Protection: UA SSN MOD проект за номером P128344) ;
  • Енергетична (Energy and mining: Second Power Transmission Project проект за номером P146788);
  • Водного господарства (Water, sanitation and flood protection: Second Urban Infrastructure Project проект за номером  P132386);
  • Фінансовий (Finance: Access to Long Term Finance проект за номером  P156766 ).
Проект Розвитку Дорожньої Галузі (Road Sector Development Project). Відповідно до підписаної кредитної угоди (8549-UA) між Україною та Світовим Банком на розвиток дорожньої галузі України в рамках проекту було виділено 560 млн. дол. США. Строки реалізації проекту плануються а межах 2015 -2021 років. Проект RSDP реалізується в 3-х компонентах:
1. Реконструкція доріг та підвищення безпеки руху
2. Утримання національних доріг міжнародного значення та їх інфраструктури ( розв’язки, мости тощо ) 
3. Управління автомобільної мережею та її розвиток.
За кредитні кошти відведені на реалізацію цього проекту було проведено ряд тендерів з підбору підрядників по роботам реконструкції(будівництва) автомобільних доріг М-03 Київ – Харків – Довжанський  та М -06 Київ – Чоп на різних ділянках. Також в рамках цього проекту відбувався підбір консультантів на технічний нагляд за виконанням робіт та розробку проектної і тендерної документації.
 
Проект модернізації мережі соціального захисту (Social Safety Nets Modernization Project). Реалізація даного проекту почалась ще з 3 липня 2014 року та буде завершена 1 жовтня 2020. Протягом цього часу планується реалізувати різноманітні програми для підвищення захисту та покращення роботи державних служб з соціально незахищеними верствами населення в різних регіонах України на загальну суму в 300 млн. дол. США . Для досягнення поставлених цілей в рамках цього проекту проводились закупівлі на: соціальні рекламні кампанії, тренінги для підвищення кваліфікації соціальних працівників, навчальні програми з подолання корупції, розробку регіональних планів по збільшенню обсягів послуг по догляду за сім'ями і т.д.
 
Другий проект з передачі електроенергії (Second Power Transmission Project). Даний проект було затверджено 22 грудня 2014 з розрахунком повної імплементації до червня 2020 року. Бюджет даного проекту понад 378 млн. дол. США. Метою в цього проекту Україні є підвищення надійності системи передачі електроенергії та підтримка впровадження оптового ринку електроенергії . Проект складається з трьох великих компонентів :
  1. Реконструкція трансмісійних підстанцій,
  2. Створення оптового енергетичного ринку,
  3. Підвищення інституційного потенціалу Міненерговугілля.
В ході реалізації проектів проводилися закупівлі обладнання, програмного забезпечення, консультаційні послу з аудиту тощо.
 
Другий проект розвитку міської інфраструктури(Second Urban Infrastructure Project). Початок реалізації зазначеного проекту – 21 листопада 2014 року, термін його реалізації – 6 років до 31 жовтня 2020 року. Бюджет даного проекту 350 млн. дол. США.  Метою проекту є підвищення якості та надійності надання послуг й ефективності використання енергії комунальними підприємствами шляхом удосконалення їхнього інституційного потенціалу та інвестування робіт з відновлення та заміни пошкоджених систем водопостачання, водовідведення та переробки твердих відходів, а також поліпшення екологічної ситуації територій за рахунок вирішення проблеми очищення стоків та безпечної утилізації твердих побутових відходів. Проект складається з трьох великих компонентів :
  1. Покращення міської інфраструктури,
  2. Зміцнення інституційної спроможності та розвиток соціально-економічного потенціалу,
  3. Управління проектом та підтримка впровадження.
Впродовж реалізації проекту шляхом проведення конкурсних торгів буде закуплено товари ( устаткування,матеріали), послуги (консультації , навчальні тренінги, підготовка документації) та роботи з реконструкції та будівництва.
 
Доступ до довгострокового фінансування (Access to Long Term Finance). Метою проекту є поліпшення доступу до довгострокового фінансування для експортних малих та середніх підприємств (МСП) в Україні. Проект буде реалізовано протягом 2017 – 2022 років. Під даний проект закладено 150 млн. дол. США  фінансування .
 
Оцінити масштаб імплементації проектів загалом,  можна на мапі проектів.
       
Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (European Bank for Reconstruction and Development ) та Європейський Інвестиційний Банк (European Investment Bank). Станом на 2017 рік в Україні налічується 172 діючих проекту за фінансування ЄБРР та ЄІБ на загальну суму понад 3,8 млрд. Євро. Основні сфери реалізації проектів : енергетична, транспортна , важка та аграрна промисловість, розвиток інфраструктури. Щоб підкреслити важливість цих проектів, варто описати деякі з них.
 
Транспортна галузь :
Четвертий Проект ПанЄвропейських коридорів (Ukraine Fourth Project “Pan-European Corridors (Rehabilitation of the Road)”). Завданням проекту є реконструкція ділянок автомобільної дороги М-06 Київ-Чоп, будівництво нових розв’язок автомобільних доріг М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі, М-06 Київ-Чоп та М-05 Київ – Одеса . Фінансування проекту також покриває супутні консультаційні послуги з розробки тендерної документації та технічного нагляду за виконанням робіт. Проект реалізується протягом року 01.12.2016-01.12.2017 . Фінансування здійснюється за рахунок ЄБРР та ЄІБ.
 
Модернізація аеронавігаційної системи (Modernisation of the Air Navigation System) .
Українське державне підприємство з обслуговування повітряних перевезень планує використати продовж періоду з 30.03.2017 по 19.03.2018 гранд від ЄБРР та ЄІБ на загальну суму близько 82,36 млн. Євро для модернізації низки навігаційних систем.
 
Модернізація Залізничної дороги України (Ukraine Railway Modernization / UZ Electrification). Цей проект, передбачає електрифікацію секції Долинська-Миколаїв-Колосівка з необхідним розвитком мереж високої напруги. Проект модернізації УЗ складається з 2х компонентів : 1. Електрифікація залізничного перетину Долинська-Миколаїв (включаючи будівництво нових залізничних колій близько 99,2 км з модернізацією залізничних шляхів на 12 станціях) . Розвиток мережі високої напруги для електрифікованих секцій та 2. Електрифікація залізничного перетину Колосівка-Миколаїв- (довжина одиничних шляхів, що підлягають електрифікації: 105,0 км) Бюджет проекту 360 млн. Євро. Проект буде реалізовано протягом 14.09.2017-13.09.2017 років за фінансування ЄБРР, ЄІБ та ПАТ «Українська залізниця».
 
Розвиток інфраструктури/ енергетична:
Регіональні проекти теплопостачання (Zhytomyr District Heating Project, Lviv District Heating Project, Chernivtsi District Heating Project ). Завдання проекту шляхом заміни та модернізації мереж централізованого теплопостачання та встановлення індивідуальних теплових підстанцій досягти підвищення обігріву житлових приміщень, збільшити ефективність та зменшити затрати енергоносіїв шляхом встановлення котлів, які працюють на біомасі. Даний проект реалізується протягом 2017-2018 років з бюджетом від 14 до 35 млн. Євро. Такі проекти реалізуються в кількох містах України, таких як : Чернівці, Львів та Житомир .
 
Проект з переробки твердих відходів у м. Львів (Lviv Solid Waste Project). Метою проекту є реабілітація звалища Грибовичі та будівництво об'єктів механічного та біологічного очищення відходів. Бюджет даного проекту 35 млн. Євро з строком реалізації 01.09.2017-01.09.2018 .
 
Модернізація та розвиток тролейбусного господарства (Ivano-Frankivsk Trolleybus Project, Kharkiv Trolleybus Project, Kremenchuk Trolleybus Project, Odessa Trolleybus Project ). Метою даного проекту є закупівля тролейбусів, реконструкція мереж тролейбусних шляхів та модернізація депо по різних регіонах України. На сьогодні проект вже реалізовано або реалізується в таких містах як : Одеса, Івано-Франківськ, Кременчук та Харків.  Бюджет даного проекту складає від 8 до 9  млн. Євро та має бути реалізований протягом року з 2015 – 2018 років .
 
Проект очищення води та виробництва біогазу в м. Львів (Lviv Wastewater Biogas Project) . Мета проекту  реконструкція та модернізація інфраструктури очищення стічних вод з подальшим виробництвом біогазу з мулу ,а також встановлення когенераційних установок для  отримання додаткової електроенергії та тепла . Бюджет проекту складає 31,5 млн. Євро строк реалізації 2017-2018 роки .
 
В рамках перерахованих проектів періодично проводяться окремі тендерні процедури, підписка на повідомлення про окремі оголошені закупівлі допоможе вам вчасно отримувати інформацію, що вас цікавить.
Запитання до юриста:

Телефонуйте за номером: +38 044 362-29-14 запитати юриста